TRABZON İL MEM ARGE

Yemekte Denge Projesi

Yemekte Denge Projesi

Yemekte Denge, Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen, ilköğretim okullarında öğrenim gören çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmeyi esas alan bir eğitim projesidir. Yemekte Denge eğitim projesinin amacı; temel eğitim çağındaki çocukların kaliteli ve uzun bir yaşam sürdürmeleri için yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı geliştirmelerine katkı sağlamaktır.

Projenin Hedef Grupları

• 8-10 yaş grubundaki ilköğretim çağı çocukları,

• Ebeveynler,

• Okul yöneticileri, öğretmenler ve okullardaki diğer çalışanlardır. Sağlıklı Beslenme Eğitim Programı Yemekte Denge eğitim projesi ile 8-10 yaş grubundaki çocuklar için geliştirilmiştir. 5 mesajdan oluşan bu program çocuklara Sağlıklı Beslenme Tabağı’nı esas alarak sağlıklı beslenmeyi öğrenmelerine yardımcı olacaktır.

Programın verdiği temel mesaj:

“Dengeli bir şekilde her şeyi yiyebilirsin. Tek yapman gereken dengeyi nasıl kuracağını öğrenmek.

” Program içerisinde öğretmenlere yönelik bilgilendirici kılavuz, 8-10 yaş grubu çocuklarına uygun farklılaştırılmış alıştırmalar, interaktif oyunlar, eğiticilerin derste kullanabilecekleri sunumlar, besin kartları ve posterler yer alıyor.

PROJE MESAJLARIMIZ

• Dünyanın dört bir yanındaki insanlar yemek veya atıştırmalık olarak farklı besinleri seçerler. Tüketilen besinlerin toplam miktarına ve besin çeşitlerine diyet denir.

• Sağlıklı beslenme, sağlıklı beslenme tabağı olarak tarif edilen çeşitli besinlerin dengeli bir biçimde tüketilmesiyle oluşur.

• Aktif ve sağlıklı olmak için gıdalara ihtiyaç duyarız. Gıdalar, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğelerini sağlarlar.

• Beslenmede çeşitli besinlere ihtiyaç duyulur, çünkü farklı besinler sağlık için gerekli olan farklı bileşenler içerirler. Bu bileşenler; besin öğeleri, su ve liftir.

• Aktif olmak ve kendimize iyi bakmak sağlığımız açısından önemlidir.

Bu 5 ana mesaj sağlıklı beslenmenin öğretilmesi konusunda kapsamlı ve yenilikçi bir yaklaşımın sağlanması için geliştirilmiştir. Bu, sürekliliği olan ve güncel ana mesajların okullarda yayılmasını sağlayan bir çerçeve sunmaktadır. Bu çerçeve kullanılarak, çocuklara besinlerin enerji ve besin öğesi kaynağı olduğu öğretilecek, beslenmede çeşitlilik ve dengenin önemi anlatılacak, besinlerin vücut için enerji sağladığı ve bunun besinlerin içindeki bazı besin öğeleri yoluyla sağlandığı öğretilecektir. Projenin bütününde, bu yaklaşım çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığını günümüzde ve gelecekte kendi yaşamlarında uygulayabilmelerini sağlayacaktır.

Anne-babaların çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla projenin uygulanacağı pilot okulların dışında çocuklar ve ebeveynler web sitemiz http://www.yemektedenge.org/ aracılığıyla tüm materyal ve oyunlara ulaşabilmektedir.

Yemekte Denge Trabzon İl Uygulamaları

Amaç ve Kapsam

Yemekte Denge Projesi temel eğitim çağındaki 8-10 yaş grubundaki çocukların fizyolojik ve psikolojik açıdan kaliteli ve uzun bir yaşam sürdürmeleri için yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı geliştirmelerini hedefleyen bir eğitim projesidir.

Proje 2011-2012 eğitim öğretim II. yarıyılında Trabzon‘da pilot olarak uygulanmıştır. Proje başlangıcında illerdeki 8 proje sorumlusu formatör öğretmenler olarak; daha sonra 4 ilde 5 farklı okul türünden seçilen 40 okul ve her okuldan seçilen sorumlu öğretmenler illerde gerçekleşecek olan eğitimlerle proje uygulayıcısı olarak eğitilmişlerdir. 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında Yemekte Denge Projesi 4 ilde toplamda 200 okulda uygulanmaya başlanarak 5 yıl süreli olacaktır.

İlimizde 50 okulda uygulama devam etmektedir. 2. 3. Ve 4. Sınıf öğrencilerine yönelik yapılan uygulamalar yer almaktadır. 2014 yılına kadar öğrencilerimize ön ve son testler uygulanarak beslenme alışkanlıklarındaki gelişmeler gözlemlenmiştir. Öğretmenlerden alınan yıllık uygulama raporlarında olumlu ve olumsuz yönler belirlemekte ve bir sonraki yılda yapılacak çalışmalara yön vermesi için bakanlığa sunulmaktadır.

2014 yılında

50 okulumuzdan 100 öğretmen ve idarecimize eğitici eğitimi;

700 öğretmenimiz aracılığı ile 15.000’yakın öğrencimiz beslenme eğitimi almıştır.

2014 2015 yılı itibariyle sınıf seviyelerine uygun olarak materyaller revize edilmiştir.

50 okulumuzdan 100 öğretmen ve idarecimize eğitici eğitimi;

800 öğretmenimiz aracılığı ile 15.000’yakın öğrencimiz beslenme eğitimi almıştır.

Projenin İçeriği

Çocukların beslenme alışkanlıklarının küçük yaşta belirlenmesinden hareketle 8-10 yaş grubundaki çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmeye yönelik olarak hazırlanan Yemekte Denge Projesi’nin içeriğinde çocukların yeterli ve dengeli beslenmeyi eğlenerek öğrenebileceği sunumlar, alıştırmalar, web tabanlı oyunlar, kartlar, posterler yer almaktadır.

• Eğitimlerin sınıfta çocuklara aktarılması sırasında öğretmenlere yardımcı olacak, ders planlarını içeren “Öğretmen El Kitabı” oluşturulmuştur.

• Çocukların, öğretmenlerin ve ebeveynlerin takip edebilecekleri proje ile ilgili tüm materyallerin, oyunların ve duyuruların yer aldığı www.yemektedenge.org ve www.yemektedenge.com web siteleri hazırlanmıştır.

• Çocukların sağlıklı beslenmeyi oyunlarla öğrenmesine destek olmak amacıyla proje web sitesinde yer alacak şekilde interaktif oyunlar geliştirilmiştir.

• Pilot okullardaki öğretmenlerin eğitimi sırasında verilecek olan, eğitim materyallerini (basılı materyalleri, öğretmen el kitabını ve kırtasiye malzemeleri) içeren eğitim kiti hazırlanmıştır. İlimizin yarışmalarda elde ettiği sonuçlar için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

http://www.yemektedenge.org

ArGe Birimi Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnönü Mh. Trabzonspor Bulvarı Meslek Lisesi Yanı Ortahisar / Trabzon - 0462 223 55 52 / 12 (ASKE OFİSİ) / 14 (PROJELER OFİSİ) / TRABZON NACİ ORHAN BİLGİSAYAR BİLİMLERİ MERKEZİ 0462 223 44 66

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.